Žlučníková dieta - vhodné potraviny

Žlučníkovou dietu by měl dodržovat každý, kdo má jakékoliv problémy se žlučníkem. Jedná se o elementární prevenci nejenom před tolik obávanou žlučníkovou kolikou, ale také před zhoršením konkrétního onemocnění žlučníku. Vzhledem k tomu, že žlučník v lidském organismu úzce souvisí s játry, tak se žlučníková dieta podobá dietě jaterní. Také v případě, že jste byli na operaci žlučníku, který vám byl odstraněn, byste měli dodržovat žlučníkovou dietu nejméně jeden měsíc. Někdy se bohužel stává, že po operaci jisté obtíže přetrvávají. V takové situaci je nutné dodržovat žlučníkovou dietu dlouhodobě, někdy po celý život. Vždy je vhodné vaši situaci konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Jídelníček zdarma

jídelníček a konzultace ZDARMA

Vhodné potraviny

nízkotučné mléčné výrobky

obilniny – rýže, ovesné vločky, mouka, těstoviny

pšeničný chléb

med

bílý, hroznový a třtinový cukr

koření – pouze nedráždivé, např. kmín, bobkový list

zelenina – nenadýmavá, nedráždivá, nepálivá, bez semínek, např. mrkev, salát, petržel

ovoce – cokoliv mimo ovoce v nevhodných potravinách

ryby – libové ryby

maso – libové maso, zejména kuřecí

uzeniny – pouze nízkotučná libová vepřová, krůtí nebo kuřecí šunka

polévky – vývary z libového masa, zeleninové v souladu s vhodnou zeleninou

rajský protlak (nesmí být pikantní)